Olej kokosowy do włosów – zrób go sama!

Cena oleju kokosowego nie jest zbyt wysoka, więc nieco bezsensowne wydaje się produkowanie go domowymi sposobami. Odrzucając jednak na bok kwestie finansów, dlaczego nie spróbować swoich sił w tłoczeniu oleju dla zabawy lub po to, żeby mieć nierafinowany olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, którego jakości jesteśmy pewni?

Przedstawiamy dwa sposoby na pozyskanie oleju kokosowego do włosów w domowym zaciszu. Warto jednak mieć z tyłu głowy, że domowy olej kokosowy nigdy nie będzie wyglądał identycznie, jak ten tłoczony mechanicznie. Będzie jednak bardzo podobny i tak samo wartościowy.

Pierwszym sposobem na zrobienie własnego oleju kokosowego do włosów jest pozyskanie go z wiórków kokosowych dostępnych w każdym sklepie spożywczym. Można oczywiście wykorzystać świeżego kokosa, ale o takiego nieco ciężej. Mimo, że cena oleju kokosowego nierafinowanego nie jest wygórowana, to domowa metoda jest tańsza. Za paczkę wiórków zapłacimy bowiem kilka złotych, a uzyskamy z niej około 10 ml czystego oleju kokosowego.

Jak zrobić olej kokosowy do włosów z wiórków?

1. Paczkę wiórek kokosowych zmiksować lub zemleć jak najdrobniej (do płynnej konsystencji).
2. Jeśli wiórki są bardzo suche można w trakcie miksowania dodać do nich odrobinę wody.
3. Uzyskaną papkę kokosową odciskamy bardzo dokładnie przy pomocy praski lub gazy.
4. W przypadku, gdy do oleju była dodawana woda, należy zebrać olej z jej powierzchni.
5. Olej przełożyć do szczelnego pojemniczka.

Drugim sposobem na uzyskanie domowego oleju kokosowego jest pozyskanie go z mleczka. Mleczko kokosowe możemy kupić w większych sklepach spożywczych. Będzie ono jednak nieco droższe niż wiórki i można zastanawiać się w tym przypadku nad sensownością robienia oleju kokosowego do włosów tą metodą, ale ciekawscy mogą ją wypróbować.

Jak zrobić olej kokosowy do włosów z mleczka?

1. Mleczko kokosowe podgrzewać na patelni lub w szerokim garnku przez ok. 30 minut.
2. Po tym, jak mleko zacznie się ścinać, wytrącać będzie się frakcja oleju, którą trzeba zebrać.
3. Cały czas należy pamiętać, aby temperatura była optymalna, a mleko się nie przypalało.
4. Wytrącający się olej zebrać, a następnie przefiltrować przez sitko lub gazę.
5. Olej przełożyć do szczelnego pojemniczka.