DIY: masło kokosowe dla pięknych włosów

Olej kokosowy to najlepszy tłuszcz roślinny dla naszych włosów. Pielęgnacja olejami jest prosta, niekosztowna, bezpieczna i niebywale efektowna. Co zrobić, kiedy skończył się akurat nasz olej kokosowy, a nie po drodze nam do sklepu lub na przesyłkę musimy jeszcze czekać? Nic straconego. Nierafinowany olej kokosowy do włosów z powodzeniem można zastąpić masłem kokosowym domowej roboty. Jak je zrobić? Podpowiadamy.

Czego będziemy potrzebować?

Paczkę wiórków kokosowych i blender. Nic poza tym.

Jak zrobić masło kokosowe do włosów?

Przygotowanie masła kokosowego nie jest trudne. Paczkę wiórek przesypujemy do blendera (najlepszy będzie taki z pojemnikiem, ale zwykły też się nada) lub miski. Miksujemy je bardzo długo do momentu uzyskania klarownego, jedwabistego masełka. Na początku wiórki mogą być tylko suchą papką, ale ciągłe miksowanie na najwyższych obrotach przez kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt minut zadziała. Gotowe – możesz cieszyć się domowym zamiennikiem dla oleju kokosowego na włosy. Nie tak klarownym i lekkim, ale jednak o podobnym działaniu.

Po co robić masło kokosowe?

Przede wszystkim przypomnij sobie, ile razy zadawałaś sobie pytanie o to, skąd wziąć olej kokosowy. Najczęściej kupujemy go w internecie, bo stacjonarnie ciężko znaleźć rzetelnego sprzedawcę, a w większości miejsc sprzedają tylko olej rafinowany. Wobec tego, w trakcie oczekiwania na kuriera z olejem kokosowym do włosów, warto przygotować jego domowy zamiennik. Masło kokosowe ma takie same właściwości i podobną konsystencję, a (co ciekawe) bardzo dobrze smakuje i można je też zjeść. Jego przygotowanie nie jest trudne, a mamy chociaż pewność, że nakładamy na włosy czysty kokos. Najmniej chodzi tutaj o kwestie finansowego, ponieważ cena oleju kokosowego nie jest aż tak wysoka, żeby koniecznością było poszukiwanie tańszych zamienników. Warto jednak czasami mieć w zanadrzu sposób na poradzenie sobie z chwilowy brakiem ulubionego oleju kokosowego do włosów.